WINNAARSHOEKJE OLS

Mini-expo zet OLS-winnaar Born in de kijker

STEYL – Schutterij Sint-Martinus Born wist in juli het Oud-Limburgs Schuttersfeest (OLS) te winnen dat na twee jaar stilstand als gevolg van corona door schutterij Sint-Willibrordus Meijel op voortreffelijke wijze georganiseerd werd. De winnende schutterij zal met de lokale gemeenschap het OLS in 2022 in Born organiseren. Het Limburgs Schutterij Museum in Steyl besteedt hier aandacht aan middels het winnaarshoekje, een kleine wisselexpositie gewijd aan de jongste OLS-winnaar.
De schutterij van Born was al gehuldigd met een receptie, een ontvangst bij de gemeente Sittard-Geleen-Born en de bijeenkomst voor de winnaars in het Gouvernement in Maastricht! Behalve naar Born ging de aandacht uiteraard ook uit naar Sint-Willibrordus Meijel, dat ondanks twee jaar wachttijd dit jaar het hele dorp en de gemeenschap mee had gekregen in de organisatie van het OLS; het was een fantastisch evenement, een visitekaartje voor het schutterswezen. Met tekst en beeld werd teruggekeken op een feest dat de onderlinge gemeenschapszin en schuttersvriendschap intensiveerde.

Behalve naar de OLS-winnaars ging aandacht uit naar bijzondere bruiklenen en museale giften, die het schutterijmuseum in de afgelopen jaar verwierf. Dat betrof onder meer via Django Goffin een tot schutterij’buks’ omgebouwd militair geweer, het uniform van oud-OLS-president Ger Koopmans, een keramisch kunstwerk van Wim Oehlen en verschillende attributen zoals vaandel, bordje bordjesdrager en beeldje van de in rusten gegane schutterij Sint-Antonius Altweert. In het winnaarshoekje van Born is de vlag uit 1949 te zien die recent opdook in een kringloopwinkel. Deze voorwerpen maken nu als aanwinsten deel uit van de museumcollectie.