Gebouw

St.-Rochuskerk


Van kapel naar rectoraatskerk
Het museum is gehuisvest in de voormalige parochiekerk St.-Rochus van Steyl. Deze is een voortzetting van een 17e-eeuwse kapel voor de heiligen Sint-Rochus en Sint-Sebastianus die tegen besmettelijke ziekten moesten beschermen.
Hierna kwam er midden 19e eeuw een nieuwe en grotere kapel. Deze was gelegen tegenover het Missiehuis SVD, die de mettertijd ombouwde kapel in 1928 kocht om ruimte te maken voor eigen uitbreidingsplannen.


Onderwijl was in 1930 te midden van de hoger gelegen rozenvelden de eerste steen gelegd voor een nieuwe en grote rectoraatskerk. Die door bouwrector Windhausen en architect Frans Stoks gerealiseerde kerk werd in 1931 ingewijd.
Steyler parochie
In 1933 volgde de verheffing van Steyl tot zelfstandige parochie.


Pastoor Windhausen en zijn kapelaan Peters SVD lieten beiden het leven in het Duitse concentratiekamp Buchenwald. Hun namen zijn met die van andere Steyler oorlogsslachtoffers vereeuwigd in een glas-in-loodraam in de kerk.


Monumentaal pand.
Op grond van de aanwezigheid van de bijzondere beelden van de patroonheiligen is het gebouw een monumentale status toegekend.